Vredesweek: Vlamloop in het Maasland

Mijn woorden een teken van vrede?

Van Velp via Keent naar Ravenstein

Ga je mee?

In het teken van ‘Vrede verbindt’, het thema van de Nationale Vredesweek 2015 (19 t/m 27 september), wordt wandelend onder begeleiding van Damiaan Messing, in estafette de Wereldvredesvlam gedragen over de 136 km van de Walk of Wisdom. Daarvoor is de pelgrimsroute in etappes verdeeld van 3 tot 8 km. Je kunt je bij één of meerdere etappes aansluiten en ook aanmelden als vlamdrager.

WoW-Wereldvredesvlam_Nijmegen(1)Toen mij de vraag werd gesteld of ik in dit kader een stiltewandeling zou willen organiseren, gingen mijn gedachten meteen uit naar ‘het staartje’ van deze route; een staartje van betekenis voor mij.
Op 23 september neem ik de vredesvlam over en loop ermee van Velp via Keent naar Ravenstein (twee etappes). We verzamelen om 10 uur bij de Kapucijnen (Basillius van Bruggelaan 4, 5363 VA Velp) (vanaf busstation Grave is het bijna 2 km) en komen uiterlijk om 14 uur in Ravenstein aan (een kleine 10 km). De gehele route is rolstoel toegankelijk, mits je wildroosters kunt passeren.
Ga je mee?

Voor vertrek nodig ik je uit even stil te staan bij de spreuk, – in bijgeschaafd Brabants welteverstaan -, Pax te nix da christe nix. Waar en hoe speelt dat gezegde in je leven op dit moment? Het antwoord mag je voor jezelf bewaren. Je kunt de spreuk even met je meedragen of loslaten; dat is aan jou. Bij het monument voor het vergeten vliegveld Keent pauzeren we en is er gelegenheid tot een korte vredige woordenwisseling (inspirerende gedachte, gedicht, lied, gebaar). We lopen weer verder in stilte naar Ravenstein, waar deze etappe van de tocht eindigt. Het laat zich nog aanzien of we kunnen afsluiten met een viering in de Sint-Luciakerk.

Als vlamdrager heb ik ook een lint bij me met daarop een verkorte versie van de vredesverklaring van Nijmegen. Deze luidt: “Mijn woorden zijn een teken van vrede.” Je mag op het lint je eigen woorden en intenties daarbij schrijven. Het lint wordt opgehangen aan de koortsboom in Bergharen of Sint Walrick.

wpf-lampZie verder: Een staartje van betekenis in het Maasland.