Zien en betekenis

Walk of Wisdom Stiltewandeling, 5 november 2017, voor praktische informatie zie hier.

Als je ergens iets in ziet, krijgt het betekenis. Als iets betekenis krijgt, zie je er iets in.

Wie was het die als eerste een vogel zag in de contouren van de route van de Walk of Wisdom? Ja, eenmaal een vogel gespot, is deze niet meer weg te denken.

Op 5 november lopen we in stilte het staartje van deze vogel. Het traject van Nederasselt naar Ravenstein gaat door de Keentsche Uiterwaard, een gebied waar aan de rivier weer ruimte wordt gegeven en nieuwe natuur ontstaat. Wat roept dat bij mij, bij jou op?
Ik moet denken aan een zen-koan van de koe die door een getralied venster loopt. Een variant van dit raadsel aansluitend bij de Walk of Wisdom zou kunnen zijn:

Een duif vliegt door een getralied venster. Kop, vleugels en poten zijn er al doorheen. Waarom kan ook die ene staartveer er niet doorheen?
Komt hij erdoor, dan gaat hij ten onder. Keert hij om, dan is hij verloren.
Deze piepkleine veer! – Wat een vreemd, wonderlijk ding is het toch!

Misschien kan het ter inspiratie dienen om te ontdekken hoe visie, uitvliegen en belemmering ervaren, een rol spelen in ons leven en hoe we ons daartoe verhouden.
In hoeverre is er in het verleden een dijk opgeworpen, land gewonnen om het stromende water in toom te houden en willen we er nu weer ruimte aan geven?

foto: Counting crow, Henrique van Putten, zomerexpo 2017 Sint Stevenskerk