Wandelen en ontmoeten: een waagstuk

Ontdek de verschillen, ontdek de werkelijkheid, schep verwondering, schep…

Grenzen erkennen, verkennen, verleggen, vervagen

Voor het bemachtigen van het enige vogelringetje over onze landsgrens heen, ben ik naar het VVV van Kranenburg gegaan. Bij binnenkomst van het voormalig stationsgebouw zag ik rechts op de muur de volgende tekst:

Das Beste steht nicht immer in den Büchern, sondern in der Natur; nur haben die Menschen oft nicht die Augen, es zu sehen.
A.
Stifter

(Het beste staat niet altijd in boeken maar in de natuur; alleen hebben mensen vaak niet de ogen om het te zien.)

Open de ogen en zie…

Laat ik voor mijzelf spreken: ik heb niet altijd oog om het te zien. Dan kan mij een ontmoeting, een opmerking of vraag van een ander, een uitnodiging om even afstand te nemen van mijn routine, een uitnodiging om mee te gaan, de ogen openen.

Als ik iedereen wil bedanken die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de Walk of Wisdom, realiseer ik me dat er geen eind komt aan de lijst van wie en wat ik kan opnoemen en word stil. Immers, de feestelijke opening, de routegids en de rituelen rondom deze pelgrimstocht zijn enkel een uitnodiging om de dagelijkse routine even te onderbreken en mee te gaan. Ze bieden een kader om me te laten verwonderen om dat wat er is en waaraan wij allen deel hebben.

Gedachteformaties in de ruimte

Marjoke_Schulten-Constellatie-de_reis-2x

Constellatie / de reis, Marjoke Schulten, links één van de miniaturen in het pelgrimsgetijdenboek van de Walk of Wisdom, rechts origineel 60×80 cm

In het meegaan met de ander, het andere, ontdek ik door het verschil de aard van mijn blik en krijg (verge)zicht op wat voor mij ligt.
Blijf ik bij mijn routine, de contouren van mijn dagelijkse doen, dan kan ik mij nog steeds verwonderen om het bekende. Om mij te verwonderen hoef ik niet telkens iets nieuws aan te gaan, maar enkel met een frisse blik gewaar te zijn. Laat ik mijn contouren los, ben ik open naar het onbekende, het oneindige, dan … ruimte …

Ik val van de ene bespiegeling in de andere wanneer ik de verschillen ontdek in de beide afbeeldingen van de Constellatie van Marjoke Schulten, die in de routegids op pag. 5 staat en de weergave ervan op de uitnodiging voor de openingsceremonie.

Laat ik met een knipoog alleen nog dit zeggen:

Een waagstuk

The world without a frontier;
this is the dream
of a young pioneer
His continuing mission:
to connect us all
through the enterprise of
boldly walking this earth
seeking out our shared wisdom
being and acting as one

Verschillen ontdekken zonder het fixeren van grenzen, nodigt uit tot verwondering en het scheppen van nieuwe mogelijkheden tot ontmoeten.

Pfffff, even zacht in mijn vel knijpen en bijkomen van deze ruimtereis, terug naar…

Anja Strik

P.S. Voor wie de verwijzing ontgaat:
Op de uitnodiging staat de Constellatie afgebeeld met de mens zonder contourlijnen en het ruimteschip Enterprise van de eerste Star Trek tv-series in het midden. Iedere aflevering van Star Trek, the Next Generation begint met de voice-over van de kapitein:
Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before.

P.P.S. Een bijzondere kijk op orde in de ruimte en eenheid in beweging: Breaking Wave