Wat als alles bewustzijn is? … Opstanding

(tekst moment omstreeks 1999)

Doe wat je te doen hebt

Er is een moment waarop je je werkelijkheid beschouwt als enkel bewustzijn. Dan kun je alles gaan relativeren tot op het bot. Het kan ook zijn dat je enorme potentie onderkent in dit besef van bewustzijn; gedachten zijn krachten die je in kunt zetten.
Maar hoe je je werkelijkheid ook beschouwt, je blijft geconfronteerd worden met de werkelijkheid zoals deze is, los van al je concepten erover.
Dan kun je ‘het relativeren’ op zijn beurt weer relativeren. Je lijkt terug bij af, maar toch … er is iets veranderd.
Er bestaat de mogelijkheid dat je in de eerste fase van relativeren zover doorschiet en eraan hecht, dat je verward raakt en verdwaalt. Durf te dwalen, maar houd alle wegen open. Wees er je bewust van wat de werking van dit denken/beschouwen is, wat je bewerkstelligt naast hetgeen je beoogt.

Dit is het proces dat beschreven wordt in de afbeeldingen van de hoeder en de os (een zenmetafoor). Aan het eind van zijn zoektocht staat hij gewoon op de markt en is uiterlijk niet van anderen te onderscheiden.

Er is ook het gezegde dat wanneer je lang mediteert op een bepaald moment een boom geen boom meer is, een berg geen berg en een mens geen mens. Als je doorgaat met je meditatie is op een bepaald moment een boom weer een boom, een berg een berg en een mens gewoon weer een mens.

Een episode van Star Trek Voyager getiteld ‘Thaw’ sluit hier eveneens bij aan.
Kim probeert zichzelf ervan te overtuigen dat wat hij meemaakt (in een virtuele wereld) een illusie is in de hoop eruit te kunnen ontsnappen. Het personage Fear reageert hierop: “When your only reality is an illusion, then illusion is your reality.”

De (schijn van) belofte van bevrijding die je gewaar kunt zijn tijdens de eerste fase van relativering zal nooit volledig ingelost worden. Er is geen short cut; er is geen weg van bevrijding van je werkelijkheid; er is alleen een weg van het doorzien van concepten over je werkelijkheid wat bevrijdend werkt.
Niet dat je je werkelijkheid daarvan moet ontdoen. Dat idee is een concept op zich. De werkelijkheid werpt haar kleed af wanneer het versleten is of ze eruit is gegroeid.
Neem het waar. Doe wat je te doen hebt.

Begraaf- en Herdenkingsplaats Heilig Landstichting

Begraaf- en Herdenkingsplaats Heilig Landstichting

Opstanding

Opstanding
voorbijgaan aan
het voorbijgaan

Opstanding
de werkelijkheid van
de illusie omarmen

Opstanding
het leven herkennen
in de projectie

Opstanding
het ontmaskeren van
het bestaan ontmaskeren

Opstanding
leven na de dood
van het leven